sâmbătă, 26 aprilie 2008

Comunicat seria de seminarii "Traducatorul in fata standardului SR EN 15038"

ASOCIATIA TRADUCATORILOR DIN ROMANIA

E-mail: info@atr.org. ro

Web: http://www.atr. org.ro

Tel/fax: 0264-596125

Cod Fiscal: RO 16797125

IBAN: RO10 BTRL 0130 1205 A939 49XX, Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

In perioada 5-12 aprilie, Asociatia Traducatorilor din Romania a organizat o serie de trei seminarii intitulata „Traducatorul roman in fata standardului european SR EN 15038”. La cele trei evenimente, care s-au desfasurat in orasele Cluj-Napoca (5 aprilie), Bucuresti (12 aprilie) si Brasov (12 aprilie), au participat in total 86 de traducatori, din care 19 au asistat numai la prezentarea gratuita a standardului SR EN 15038, oferita de ATR tuturor participantilor.

Cele trei seminarii au cuprins o prezentare a standardului SR EN 15038 „Servicii de traducere” si cate un seminar de dezvoltare profesionala pe trei teme de interes profesional. Participantii la seminarul de la Cluj-Napoca au avut ocazia sa afle ce este si cum se realizeaza revizia, ce instrumente pot ajuta in serviciul de revizie si de ce standardul SR EN 15038 consacra revizia ca fiind obligatorie in proiectul de traducere. Participantii la seminarul de la Bucuresti au aflat ce este traducerea asistata de calculator, cum se creeaza o memorie de traducere, o baza de date terminologica, cum poate utiliza traducatorul instrumentele de traducere in munca sa si de ce dimensiunea tehnica a capatat o importanta deosebita in procesul de traducere contemporan, descris in standardul european. Participantii la seminarul de la Brasov au aflat cum se poate optimiza serviciul de traduceri autorizate si care este locul acestuia dupa adoptarea standardului european SR EN 15038.

Prezentarea standardului european SR EN 15038, oferita gratuit de ATR tuturor participantilor, a suscitat un deosebit interes si a fost primita pozitiv de participantii la evenimente. Pentru realizarea in conditii optime a unei prezentari detaliate si concrete a standardului, Asociatia Traducatorilor din Romania a beneficiat de sprijinul Asociatiei de Standardizare din Romania (ASRO). Doi reprezentanti ai ASRO au fost prezenti la evenimente pentru a raspunde intrebarilor participantilor. De asemenea, ATR a depus eforturi pentru a obtine licenta de a folosi citate din versiunea in limba romana a standardului SR EN 15038, fapt ce a permis o prezentare cuprinzatoare a standardului. Participantii la cele trei seminarii au putut achizitiona standardul SR EN 15038 la pretul subventionat de ATR de 29 RON, aceasta oferta exceptionala fiind valabila, cu acordul ASRO, numai pe durata evenimentelor. In cadrul manifestarilor au fost prezentate in premiera rezultatele sondajului efectuat de ATR in perioada 8-29 februarie in scopul de a evalua perceptia comunitatii profesionale a traducatorilor romani privind standardul european SR EN 15038.

Standardul european SR EN 15038 „Servicii de traducere. Conditii cerute pentru prestarea serviciului” a fost adoptat in Romania in luna noiembrie 2006, devenind standard romanesc. Standardul poate fi achizitionat de la Asociatia de Standardizare din Romania si de la cele 18 Centre Zonale de Informare si Vanzare ale ASRO din cadrul Camerelor de Comert teritoriale din judetele: Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita, Botosani, Brasov, Cluj, Galati, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Suceava,Timisoara, Tulcea si Valcea. Pentru mai multe informatii privind standardul, va invitam sa consultati: http://www.atr. org.ro/diverse/ Comunicat_ SREN15038. pdf

Asociatia Traducatorilor din Romania, candidata la afilierea la Federatia Internationala a Traducatorilor (FIT) si observator FIT Europe, a fost creata in anul 2004. Misiunea ATR este promovarea si reprezentarea la nivel national si international a traducatorilor, interpretilor si terminologilor din Romania, apararea drepturilor si intereselor lor nepatrimoniale, promovarea unui standard de inalta calitate a traducerii in mediul profesional romanesc.

Activitatea ATR include organizarea a trei conferinte nationale si a peste zece seminarii de dezvoltare profesionala pe diferite teme de interes pentru traducatori, desfasurate in mai multe localitati din tara. Din 2004, ATR si-a continuat activitatea in serviciul profesiei de traducator prin informarea si consilierea comunitatii profesionale din Romania, organizarea de actiuni de formare continua si dezvoltare profesionala pentru traducatori, elaborarea de studii, sondaje si publicatii de interes pentru traducatori, sustinerea de campanii si programe in colaborare cu universitati din Romania, reprezentarea mediului profesional pe plan national si international.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu